×

Toegevoegd aan je winkelmandje

15 Tips voordat het Schooljaar Begint

Ieder nieuw schooljaar is een spannend moment. Hier delen we handige tips waardoor je een nieuw schooljaar sterker en beter begint. Mocht je zelf aanvullende tips hebben dan horen we dat graag.

 

 1. Start met leuke schoolspullen
  Start het schooljaar met leuke schoolspullen, want dat maakt het allemaal wat gezelliger en is een leuke manier om je voor te bereiden op school.

 2. Kaft je boeken
  Kaft je boeken, want al lijken ze sterk, de boeken hebben veel te verduren. In- en uit de tas, veelvuldig open en dicht slaan enz. Het zou jammer zijn als je aan het eind van het jaar nog moet betalen voor de boeken. Mocht je niet handig zijn en of je ouders geen tijd hebben om te helpen, er zijn handige rekbare kaften, die je binnen 10 seconden om je boek hebt. En ze zijn allesbehalve saai. 

 3. Be relaxed
  Maak je niet te druk vooraf. De eerste dagen wordt er weinig van je verwacht. Het is vooral kennismaken, kletsen en er wordt uitleg gegeven. En vergeet niet dat iedereen het een beetje spannend vindt. 

 4. Trek je favoriete kleding aan
  Trek kleren aan waar je je goed in voelt. Dit zorgt voor zelfvertrouwen.

 5. Maak contact met je (nieuwe) klasgenootjes
  Leg contact met je klasgenootjes, ook al is dat spannend. Stel vragen, dan hoef je in eerste instantie enkel te luisteren, de rest komt dan vanzelf. 

 6. Plak je rooster duidelijk in je agenda
  Plak je rooster in je agenda, dat is altijd leesbaar en mochten er veranderingen komen, plak je het nieuwe schema er gewoon weer overheen. 

 7. Zorg voor de juiste schoolmaterialen
  Zorg altijd dat je een schrift en etui bij je hebt. Het is ook belangrijk dat je voor ieder vak een eigen schrift hebt. Stop dat schrift in het boek, zodat je het niet kan vergeten. 

 8. Leen je pennen niet uit
  Er zijn vele leuke en handige pennen, maar zorg dat je hem niet uitleent, want de ervaring leert dat je die niet meer terugkrijgt.

 9. Plan de momenten om te leren
  Leren is niet leuk maar hoe je het ook wendt of keert, het moet toch gebeuren. Als je iedere dag 40 minuten (2x20 minuten) studeert en alle stoorzenders uitzet, dus ook je telefoon, is het vaak voldoende. En zeg nu zelf: wat is 40 minuten? Je houdt ruim tijd over voor jezelf of om leuke dingen te doen met vrienden, of om te sporten. Ook als je geen huiswerk hebt staan, dan gebruik je die 40 minuten om vooruit te werken, anders gaat deze tip niet op. Plak ook op de deur een sticker, dat gedurende de periode dat je leert, het ten strengste verboden is om binnen te komen. 

 10. Let op wat de leraar vertelt over een proefwerk
  Als de leraar over het proefwerk begint, dan moet je opletten, want vaak vertellen ze tussen de regels door welke vragen zij gaan stellen. Hierdoor hoef je niet extra uren in het leren te steken om toch een goed punt te halen. 

 11. Zorg dat je op tijd in het klaslokaal bent
  Zorg dat je net voor de zoemer bij het klaslokaal bent. Vaak wissel je van lokaal, daarom is het handig al tijdens je vorige les in je agenda te kijken in welk lokaal je volgende les is. Dit voorkomt stress. Te laat komen, wordt door docenten als zeer irritant ervaren. Mocht je toch te laat zijn, heb een goede smoes klaar b.v dat een docent je aansprak in de gang J. Maar let op: het kan altijd verkeerd uitpakken als het wordt gecontroleerd. 

 12. Schrijf het doel op waarom je de opleiding volgt
  Natuurlijk krijg je in het schooljaar te maken met dip periodes, dat overkomt iedereen. Meestal is dat voor Kerst en na de voorjaarsvakantie. Zorg dat je weet waarom je leert en wat je ermee wilt bereiken op de langere termijn. Schrijf op waarom je de opleiding wilt halen en plak het zichtbaar op je deur of muur. 

 13. Kies de beste plek in de klas
  De beste plek in de klas is de middelste rij aan de linker of rechterkant. De achterste rij lijkt veilig maar daar word je altijd uitgepikt en vooraan zit je zo in het zicht van de docent.

 14. Maak het zo leuk mogelijk
  De schooltijd moet je zo leuk mogelijk maken, ondanks dat het natuurlijk ook serieus is. Het is een periode uit je leven de je niet meer vergeet want iedere dag gebeurt er wel wat. 

 15. Geniet van je studietijd
  Vergeet niet dat het ook een voorrecht is dat je mag studeren. Door de opleiding word je klaargestoomd om een leuke baan te vinden. Want werken doe je vele malen langer dan studeren. En dat lijkt misschien leuk maar werken geeft je veel minder vrijheid dan studeren. 

Succes met je studie!