×

Toegevoegd aan je winkelmandje

Passen en Meten
Passen en Meten
In de loop van de jaren zijn diverse instrumenten gebouwd om de exacte vakken ondersteuen, zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde.

Vanaf ongeveer 3000 v Christus schreven de Babyloniers en Egyptenaren hun vorderingen in wiskunde op en gaven het door. Toen werden de berekeningen heel praktisch gebruikt voor architectuur, landverdeling of het voorspellen van de zonsverduistering.

Een soort schoolpasser werd al gebruikt rond 1000 v.Chr. Op aardewerk uit die tijd, ontdekten ze kleine gaatjes van passerpunten, die waren gebruikt om cirkels te maken. Met zekerheid kunnen we wel vastellen dat er passers uit de 7e eeuw teruggevonden, waar de namen van de Griekse Deadalus en zijn leerling Tallus worden genoemd, die destijds leefden. In de scheepvaart werd de passer gebruikt als navigatiehulpmiddel om afstanden op zeekaarten te berekenen. Iedereen kent de films wel waar de kapitein met een houten passer cirkels trekt in zijn zeekaarten. Tegenwoordig gaat dat allemaal elektronisch.

De liniaal bestaat al heel lang maar werd in eerste instantie enkel in combinatie met de passer gebruikt om lijnen te trekken. De eerste rekenliniaal met indelingen werd rond 1620-1630 uitgevonden.

Bepaalde onderdelen van de geodriehoek werden al langer gebruikt in de scheepvaart, zoals de passer, gradenboog en liniaal. Het Duitse bedrijf Aristo heeft in 1964 deze functionaliteiten gecombineerd en bracht de geodriehoek op de markt. Nu nog steeds een verplicht hulpmiddel bij wiskunde.

In 1623 werd een eerste mechanische rekenmachine gebouwd door Wilhelm Schickard, die getallen van 6 cijfers kon optellen en aftrekken. In 1645 maakte de Fransman Blaise Pascal een rekenmachine die ook kon vermenigvuldigen en delen. Door de jaren heen zijn er steeds meer functionaliteiten toegevoegd en werden de rekenmachines steeds handzamer qua formaat en gewicht. Tegenwoordig bestaan er zeer geavanceerde rekenmachines met vele wiskundige formules, metingen en kansberekeningen. En zelf rekenmachines die de grafieken tonen op het display.