×

Toegevoegd aan je winkelmandje

Tassen en Etui's
De basis van school begint bij een rugzak
De geschiedenis van de schooltas begint in de zeventiende eeuw waar voor ieder kind een houten doos voor boeken, een lei en een griffel aan de muur van de klas hing. Omdat er in die tijd nog geen schoolbanken waren, werden de tassen als tafeltje gebruikt.

Toen de schoolbanken kwamen, rond 1900, kregen kinderen huiswerk mee naar huis en daarmee kwam de vraag naar handzame en stevige tassen. In die tijd was leer het meest duurzaam en het meest praktische materiaal om tassen van te maken. Met de jaren kregen de scholieren steeds meer leervakken en werden de schooltassen groter.

De zogenaamde Pukkel (niet te verwarren met een puist) is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog door de soldaten. Met name de parachutisten, die werden gedropt in vijandelijk gebied, gebruikten de pukkels om voorraad in mee te nemen. De pukkel werd op de rug gedragen en door riemen vastgesnoerd.

Na de tweede wereldoorlog nam de pukkel, een canvas schoudertas steeds meer de plek in voor de standaard leren schooltas. Op sommige scholen was de leren schooltas verplicht, vooral wanneer de boeken eigendom van de school waren maar steeds meer werd de klassieke schooltas ingeruild voor de rugzak. En sinds de 80-jaren is de rugzak in het straatbeeld niet meer weg te denken.

Tegenwoordig is een grote diversiteit aan schooltassen, zoals rugzakken, schoudertassen en shoppers in verschillende designs, maten en prijsklassen. Het is belangrijk dat de schooltas stevig en groot genoeg is om al je boeken in te kunnen doen. Een aantal jaren geleden werd vooral voor Kipling en Eastpack gekozen echter tegenwoordig zijn de vrijwel alle rugzakken van goede kwaliteit.